Ontwikkel je talent

Iedereen, hoe jong ook, heeft zijn eigen talenten. Op Prins Johan Friso kunnen kinderen hun  talenten al spelend en lerend ontwikkelen. Dat doen ze in hun eigen klas en op de leerpleinen in onze school. Eens per week bieden we hen bovendien een groot aantal workshops. Daarin werken kinderen van groep 3 tot en met 8 samen om hun talent te ontwikkelen.  

Life in the Greenhouse

De leerlingen werken onder leiding van een aantal vrijwilligers in de tuin en de glazen kas naast de school. De begeleiding heeft zogezegd groene vingers en kan de kinderen van alles leren over wat groeit en bloeit. Kinderen leren over hoe iets groeit, wat je ervoor moet doen, leven in de tuin door het jaar heen, seizoenen en zijn lekker met de handen bezig.

Breakdance Tricks

Benediction is veelzijdig danser en onder andere bekend van So you think you can Dance en Holland’s got Talent. Met zijn passie voor dans geeft hij een workshop die kinderen inspireert: muzikaal, ritmisch en creatief. Kinderen leren zich te uiten door beweging en dans. De spontane wijze waarop dit gebeur  maakt dat iedereen het leuk vindt.

Waardeloos-Waardevol

Kinderen denken met elkaar na over wat van waarde is en wat niet of minder. Ze nemen voorwerpen mee en vertellen elkaar erover. Zo raken ze in gesprek met elkaar en ontdekken ze ook wat voor een ander heel waardevol kan zijn. 

Handlettering


Handletteren is de laatste tijd erg populair. Woorden en zinnetjes die je aanspreken, bij je passen of gewoon in je opkomen op een creatieve manier op papier zetten. Eerste leren de kinderen verschillende vormen aan en dan maken ze een eigen werkstukje. 

Fantastisch Creatief

Door een echte kunstschilder worden de kinderen meegenomen in een wereld van fantasie. Deze fantasie uitbeelden met verf, ecoline en andere materialen is een mooi proces. De workshopgever weet daarbij zijn passie over te brengen op de kinderen. 

Robotica

Kinderen leren de basis van programmeren met drie verschillende soorten robots. We beginnen bij Beebotjes, waarmee kinderen de basis van programmeren leren. Langzaam breiden we die kennis uit en gaan aan de slag met complexere M-bots en Lego Mindstorms Robot. Een mooi voorbeeld van 21st century skills. 

Praat mar Frysk?

Het Fries is een echte taal. De begeleider van deze workshop heeft Fries als ‘memme-taal’. Op een speelse en interactieve manier raken de kinderen een beetje wijs in de Friese taal. Met beeld en geluid wordt deze workshop ondersteund. 

Spiritual City

Drie voorgangers van verschillende kerken in Harlingen nemen de kinderen mee op pad door kerkelijk Harlingen. Er wordt met elkaar gesproken over wat geloven inhoudt en wat de verschillen zijn in religies. Tijdens de workshops bezoeken de leerlingen ook een kerk. 

Wood, Nails and Paint

Zagen, timmeren, meten, lijmen, schuren en verven, passen en meten zijn kernwoorden binnen deze workshop. Rekenen gekoppeld aan een stuk praktijk. Er wordt gebouwd met hout aan onder andere een echte ‘vardo’ (pipowagen) en een echt houten schip. Een workshop waarbij theorie en met de handen werken mooi gekoppeld zijn.  

African Rythm

Onder leiding van een ervaren drumdocent leren de kinderen van alles over Afrikaanse trommels en ritmes. Een uur lang lekker met elkaar trommelen en de Vibe van de Afrikaanse oorspronkelijke muziek voelen. 

Vilt Fantasy

Een aantal handige vrijwilligers gaat met de kinderen creatief aan de slag met vilt. Er kan van alles gemaakt worden. Van kussentjes tot telefoonhoesjes, van koesdoekjes tot een tasje: met vilt kun je van alles. De kinderen zijn met naald en draad in de weer om de mooiste creaties te maken. 

Freerunning

Een officiële freerunning trainer verzorgt deze workshop. De passie voor deze sport straalt er bij deze workshop vanaf. Kinderen leren balanceren, springen, duiken, vallen, rollen en werken aan kracht en lenigheid. Je grenzen steeds een beetje verleggen is soms lastig, maar gaat bij freerunning spelenderwijs. 

Music Experience

De RSG Simon Vestdijk beschikt over een groot lokaal met allerlei muziekinstrumenten. De kinderen bezoeken deze school om zich muzikaal helemaal te kunnen uitleven. Onder leiding van de muziekdocent van deze school maken de kinderen kennis met piano, drums, gitaar, maar ook met muziek maken op de ipad. 

Machtig Maritiem

De Maritieme Academie neemt de kinderen mee in de wereld van de scheepvaart. Er wordt door de school gekeken wat studeren met een maritiem karakter inhoudt. De simulator, waarin het lijkt of je echt een schip bestuurt, is altijd een groot succes. Programmeren is ook een belangrijk onderdeel geworden binnen de scheepvaarttechniek. Het roboticalokaal van de Maritieme academie is dan ook mooie afsluiting van deze workshop. 

Healthy Life

Hoe leef je gezond? Het jongerenwerk verzorgt in samenwerking met een diëtiste deze workshop waarbij het gaat om gezond eten en goed bewegen. Er worden bewegingspelletjes gedaan binnen en buiten en er wordt aandacht besteed aan wat kinderen dagelijks eten en wat het beste voor je zou zijn op dat gebied. 

Listen to the Radio

Bij deze workshop maken de kinderen een echt radioprogramma. Ze zoeken naar geschikte onderwerpen, kiezen daar geschikte muziek bij uit en bepalen de juiste volgorde. Het programma wordt vervolgens live gemaakt en opgenomen, waarna het online te beluisteren is. Ook de techniek rondom microfoons, mengpanelen, recorders en muziekspelers is onderdeel van de workshops.